Историческият парк в село Неофит Рилски е един фар, който свети

...
Историческият парк в село Неофит Рилски е един фар, който свети
Коментари Харесай

Историческият парк в Неофит Рилски е фар, който свети и помага на хората да добият вяра и увереност 

Историческият парк в село Неофит Рилски е един фар, който свети и оказва помощ на хората да добият религия, да добият убеденост, себеуважение. Той оказва помощ на чужденците да видят същинското сърце, същинската душа на българина и да има по-голямо почитание и от страна на чужденците към нас. Това сподели заместник-директорът на Историческия парк в с. Неофит Рилски Ивелин Михайлов в рубриката " Туризмът на фокус " на  Радио " Фокус "

" За страдание, по време на османското иго е станало по този начин, че са се разрушили нашите замъци, разрушили са се всички тези прелестни културни постижения, които сме имали - и архитектурни, и писмени. Случва се по този начин, че в днешно време ние сме малко унили и не имаме вяра за това какво са постигнали нашите предци, тъй като всяко нещо го научаваме от учебниците по история, които съдържат числа, малко текст и някакви дати, и даже картинки няма, и хората не мога да си го показват. В един образен цвят, когато хората са привикнали да гледат в интернет, в YouTube, по малкия екран, във филмите, всичко да го гледат образно направено, смляно, единствено да може един човек да го разбере и да го асимилира, когато ние го даваме на хартия, без никакви визуализации, се случва по този начин, че дребните деца стартират да губят предпочитание да се срещат с нашата история и възприемат самото научаване на историята и на българщината като нещо скучно ", изясни той. 

По думите му събуждането на интереса на младите към историята е и мотивацията за основаването на Парка.  

" Ние взехме решение да създадем един подобен парк, който обаче не да е просто нещо 3D направено, не да е макет или някакви миниатюри, а да е в действителни размери и да възстановим някои от най-впечатляващите неща, които са имали нашите предци, които са ги построили. И по този начин пристигна концепцията за Исторически парк, който изследва столетия, които са към 12 000 години, като тръгваме от най-старата цивилизация, която е по нашите земи. Тя е била на територията на България, Стара Загора, Варна и на територията днешна Румъния. После минаваме към античните траки, Спартак, Орфей, които са персони, известни в целия свят, и оттова към този момент стигаме до остарялата българска страна, Първо и Второ българско царство, които са били основополагащи за културата на Европа ", описа Ивелин Михайлов. 

Той показа и за идния фестивал – Международен феодален събор " Ново начало ", който ще се състои на 24 и 25 юни.  

" На фестивала хората могат да видят средновековни войни, могат да видят средновековни боляри, средновековни готвачи, средновековни занаятчии, които са облечени в облеклата, с които са били облечени. Те работят със сечивата, с които са работили, и вършат съдове, храна, оръжие и всичко по метод, по който са го правили едно време. Всеки един клиент може да влезе в този развой, може да се облече в тези облекла, да се снима, за малко може да бъде войник, може да бъде майстор. Децата също имат доста огромни групови занимания във всяка една посока – да работят със сърцето си, да работят с духа си, да работят и дружно, отборно, да бъдат една тайфа. И всичките тези занимания, плюс към този момент дегустация на средновековна кухня, вечерен концерт ", сподели Ивелин Михайлов. 

Той уточни, че посетителите могат да вкусят средновековната храна, като даде за образец самун, който е изработен по възстановка на Константин ІV Погонат – самун, който е императорски, с 18 билки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР